17 Nisan 2015 Cuma

Sigarayı bırakma adına... İlk 24 saat

Utanarak ve üzülerek itiraf ediyorum ki; ben nikotin bağımlısıyım. Geçen akşam sigarayı biraz fazla içince sabah kendimi inanılmaz kötü hissettim. Saçlarım, cildim en kötüsü de ağzım tam anlamıyla iğrenç kokuyordu. Bunun  yanı sıra tırnaklarımın kat kat ayrılması ve sararmasından da oldukça şikayetçiyim son beş gündür.

Tırnaklarımın soyulması nedeniyle internette bir kaç tıktan sonra sigarayı bırakmak adına ne yapabilirim? Neler bana yardımcı olabilir? az çok kafamda şekillendirdim.Önceki yıllarda da sigarayı nikotin bantları ile 2 yıl kadar bırakmışlığım oldu.




 Hatta bir keresinde 10 yıl kadar önce yurtdışından Nicofluid içecek getirtmiştim yakın bir arkadaşıma... Bu içeceği içerken her şey iyi hoş güzeldi ancak hemen sonrasında inanılmaz mide bulanması yaşamama neden olmuştu. Sonuç olarak 1 yıl kadar bir süre hiç sigara içmemiştim. Onun hemen öncesinde de Norveç'ten ağız içerisine (diş eti ve dudak arasına ) yerleştirilen küçük nikotin kesecikleri :((( Oww! tam anlamıyla edindiğim en korkunç tecrübe idi. Ağzım resmen apacı oluyor boğazıma kadar buruk bir yanma hissi ile birlikte korkunç bir mide bulantısı krizi yaşıyordum ki o bulantı gerçekten uzun sürüyordu. Ama o dönem o da işe yaramıştı 9 ay gibi bir süre sigara hiç içmemiştim.

Son 24 saattir sigara içmememi dün sabah ki yaşadığım tiksintiye borçluyum. Ben bir inanın, bir kadının o kadar kötü kokabileceğine inanmazdım
:((( Ne kötü bir andı o an. Düşünün; sevgi arsızı kedim bile benden kaçtı... İş çıkışı hemen sürekli alışveriş yaptığım eczaneye gittim ve tavsiye istedim. Orada hemen bana bir test yaptılar. Sabah kaçta sigara içersin, kaç adet içersin, hangi sigarayı içmekten vazgeçemezsin falan filan.

TAM BAĞIMLI İÇİCİ çıkmamak beni inanılmaz sevindirdi. Bunun üzerine bu kez de nikotin sakızlarını denemek istedim. Mentollü sigara içtiğim için sakızda da nanelisini tercih ettim. Paketin içinden henüz iki adet sakız çiğnemiş olmama rağmen (evet bu da zaman zaman bulantıya ve boğazımda buruk bir yanmaya neden oluyor.) son 24 saattir hiç sigara içmedim. Umarım bu kez gerçekten sonsuza kadar sigarayı bırakabilirim, çünkü bende kesik ve itici öksürüklere, cildimde sararma ve matlaşmaya, kötü kokuya, tırnaklarda sasarıp soyulmalarına neden oldu. Bunlardan ciddi anlamda çok sıkıldım.

                                                 

Sigarayı yıllar önce bırakmış tanıdıklarımın tavsiyelerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle hemen dişçimden randevu alıp dişlerimi beyazlatmamı önerdiler. Bu hem mevcut olan sarılığı giderecek hem de bembeyaz olan dişlerime kıyamayacağım için tekrar içme ihtimalimi ortadan kaldıracakmış.

Nikotin krizine karşı zaten nikotin sakızımız var. Yine de sigara içilen ortamlarda bulunmamak en iyisi.

Vücutta olan nikotinin atılması için günde 2 adet maden suyu içmemi önerdiler. Sebebine gelince 1 bardak su vücuttan 6 saatte atılırken 1 bardak maden suyu vücuttan 3 saatte atılıyor. Sık idrara çıkarak vücudumda olan nikotinden daha çabuk kurtulabilirim.

Sabahları yaptığım 20 dakikalık meditasyonda sigaranın bana verdiği zararlara dair mantra oluşturmam ve tekrar etmem gerektiği söylendi. ( sigara kötü kokmama neden olur, dişerime leke yapar, cildimi yaşlandırır, sürekli öksürtür, vs)

El alışkanlığının önüne geçmek için; sürekli beyaz leblebi, havuç, salatalık tüketmem önerildi.

Tiksinmek isteyenler için bir kül tablasının içine içilmiş sigara izmaritlerini koyup. Canımız her sigara içmek istediğinde üzerine yarım çay bardağı kadar su döküp koklarsak; Bu kötü koku sayesinde bırakmak daha da kolay olacakmış!!!  (ben diyenlerin yalancısıyım) ;))

Ve elbette ki haftada bir kaç kez patlıcan tüketmem lazım. Çünkü patlıcanın içerisinde bir miktar nikotin var ;)) ki ben patlıcanla yapılan yemeklere bayılırım.

 Bunun dışında çok kahve ve çay tüketmeyeceğim. Onların yerine bitki çayları ve kefir içeceğim... gibi bir çok öneri daha sıralayabilirim.


Son olarak da elbette spor yapmam (bunun için sanırım yoga yeterli olacaktır) Çünkü ciğerlerimi farklı bir spor ile çok açıp olası bir nikotin krizinde tamamen zarar görmek istemiyorum.

Bırakmak isteyen herkes tavsiyelere göz atabilir...!

Sosyal mesajımızı verelim; SİGARA SAĞLIĞA ZARARLIDIR!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Evet yazımı okudunuz. Bu konuda sizinde fikrinizi merak ediyorum:)