30 Haziran 2015 Salı

İftara Bol Cevizli Güllaç Tarifi

Herkese selamlar.

Hepimizin malumu olduğu gibi Ramazan'da çok aşırı tatlı tüketilmesi sağlığımız açısından çok da olumlu etkiler oluşturmuyor. Gerek hafifliği, gerek soğuk tüketilmesi nedeniyle ben Güllaçı çok severim. İki gün önce ilk kez yaptığım Güllaç tatlımı en son dün akşam bitirdikten sonra tadına bakanlarında yaptığı yorumların gazıyla hemen sizinle paylaşmak istedim. ;)


Söylemesi ayıp; biz bu Güllacı 10 kişi doya doya bayıla bayıla yedik. Beğenildiği için de belki ilginizi çeker diye sizinle paylaşmak istedim. 

Malzemeleri için; 
10 adet güllaç yufkası ( 1 paket içerisinde zaten bu kadar var )
1,5 lt süt ( yarım yağlı süt kullandım )
200 gr çekilmiş ceviz ( ben iri çekilmiş olmasını tercih ettim )
1/2 çay bar gül suyu ( ben % 100 doğal olduğu için Boustan markayı tercih ettim )
1,5 su bar şeker

Yapılışı;
Öncelikle belirteyim 200 gr cevizin 1/4'ü üstüne kalanı ise içine koyulacak şekilde ayırdım. Sütü ve şekeri bir tencere içerisinde kısık ateşte şeker eriyene kadar yavaş yavaş karıştırıyoruz. Şeker eridikten sonra, sütün sıcaklığı elimize değdiğinde yakmayacak sıcaklığa gelene kadar beklememiz gerekiyor. Aksi halde güllacınızın yufkaları tamamen hamur olur, çok üzülürsünüz (bir dost) Güllaç yufkalarımızın ilkini, parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine yufkamızı ıslatacak kadar ( yaklaşık 2 kepçe süte denk geliyor ) yufkanın üstünde yavaş yavaş gezdirerek döküyoruz ki her yeri ıslansın. Her bir yufka için bu işlemi yapmamız gerekmekte. Ben cevizi tatlımın içine 2 farklı katta koydum ama siz ilk 5 yufkayı da süt ile ıslattıktan sonra bir kere de yerleştirebilirsiniz. Son güllaç yufkamızı da tepsiye koyduğumuzda; kalan sütümüze 1/2 çay bar gül suyunu ekleyip son yufkamızı da bununla tamamen ıslatıp, üstünü kalan ceviz ile süslüyoruz ve dinlenmesi için tatlımızı 3 saatliğine buzdolabımızda bekletiyoruz.

Sonrasında ise afiyetle yiyoruz... ( yemin ederim çok kibar yazdım ) 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Evet yazımı okudunuz. Bu konuda sizinde fikrinizi merak ediyorum:)